Islam nan indah : hakikat, realiti dan cabaran - Rasid Muhamad (Selangor: Syihabudin Press, 2024)
Bab 1: Manusia dan agama -- Bab 2: Kelemahan manusia -- Bab 3: Peranan dan tujuan kehadiran manusia -- Bab 4: Keperluan pada agama -- Bab 5: Krisis kemanusiaan -- Bab 6: Penyingkiran nilai agama dan kerohanian -- Bab 7: Perlunya kembali kepada Islam -- Bab 8: Keistimewaan Islam -- Bab 9: Islam agama rahmat dan penyelamat -- Bab 10: Islam di Andalus -- Bab 11: Islam di Alam Melayu -- Bab 12: Islam sebagai rahmat -- Bab 13: Keindahan aqidah Islam -- Bab 14: Keunikan akidah Islam -- Bab 15: Citra insan yang benar-benar beriman -- Bab 16: Jaga akidah agar jangan rosak -- Bab 17: Keindahan dari sudut Ibadah -- Bab 18: Penjenisan ibadat dalam Islam -- Bab 18: Penjenisan ibadat dalam Islam -- Bab 19: Kepentingan Ibadat -- Bab 20: Keindahan Islam dari sudut akhlak -- Bab 21: Kepentingan akhlak dalam Islam -- Bab 22: Menjaga anggota zahir -- Bab 23: Lima sifat tercela terawal -- Bab 24: Lima sifat tercela yang lain -- Bab 25: Menyubur 5 sifat mahmudah yang utama -- Bab 26: Sifat mahmudah, sambungan 5 sifat -- Bab 27: Sistem politik dalam Islam -- Bab 28: Fungsi politik -- Bab 29: Kepimpinan dan syarat pemimpin -- Bab 30: Pandangan al-Farabi tentang kepimpinan -- Bab 31: Sistem Islam undang-undang -- Bab 32: Fahami ilmu dalam Islam -- Bab 33: Kepentingan Ilmu -- Bab 34: Nilai spiritual dalam mengembangkan ilmu -- Bab 35: Pembudayaan ilmu -- Bab 36: Sistem pendidikan yang indah -- Bab 37: Peranan sebenar pedidikan dan pendidik -- Bab 38: Sistem ekonomi dan pembangunan -- Bab 39: Kehartaan dan ekonomi -- Bab 40: Sistem kesenian dan hiburan -- Bab 41: Ke arah seni yang islami -- Bab 42: Makna dan matlamat dakwah -- Bab 43: Kepentingan dakwah dan focus dakwah -- Bab 44: Pendekatan dakwah dan pendakwah -- Bab 45: Jihad, makna dan pelaksanaan -- Bab 46: Jihad dalam bidang strategik -- Bab 47: Kewajipan terhadap Islam -- Bab 48: Kewajipan dari sudut memperjuangkannya -- Bab 49: Islam: cabaran masa kini -- Bab 50: Persiapan yang perlu -- Bab 51: Konsep tamadun @ Hadhari -- Bab 52: Ciri masyarakat Hadhari -- Bab 53: Membina masyarakat Hadhari @ bertamadun -- Bab 54: Penghancur dan keruntuhan sebuah tamadun -- Bab 55: Institusi pengajian tinggi dan kesarjanaan -- Bab 56: Citra dan watak goongan intelektual -- Bab 57: Peranan golongan ilmuan -- Bab 58: Cendekiawan sebagai pemikir -- Bab 59: Islam di Malaysia: sorotan masa lalu -- Bab 60: Melayu dan Islam dalam tamadun Malaysia -- Bab 61: Dasar negara untuk kestabilan & perpaduan -- Bab 62: Dasar pendidikan negara -- Bab 63: Dasar kebudayaan kebangsaan -- Bab 64: Dasar bahasa kebangsaan -- Bab 65: Dasar ekonomi baru -- Bab 66: Dasar penerapan nilai-nilai Islam -- Bab 67: Melayu dan Islam dalam arus kebangkitan -- Bab 68: Masa depan Melayu Islam di Malaysia -- Bab 69: Epilog.
Rujukan : muka surat 364-371.
Keywords: Islam -- Appreciation; Islam -- Miscellanea; Islam -- Essence, genius, nature