Wacana khas : New Zealand paling Islamik, Malaysia bagaimana? - Enizahura Abdul Aziz (Kuala Lumpur : Penerbit IKIM, 2023)
Thematic address -- Ekonomi Islam di Malaysia: aspek keadilan dan kesaksamaan sosial -- Malaysia dalam pencapaian hak asasi dan hak politik -- Malaysia negara Islam: pengukuhan dari sisi perlembagaan -- Pencapaian Malaysia dalam the Islamicity index: aspek sosio perundangan -- Malaysia: secular vs Islamic state debate from the constitutional framework -- Kriteria indeks Islamicity dari sudut pandang Islam -- Asas dan ciri-ciri sebuah negara Islam -- Budaya masyarakat Malaysia sebagai sebuah negara contoh.
Keywords: Islam and state -- Malaysia