Zon pembangunan ekonomi ummah (ZPEU) : inisiatif Lembaga Zakat Negeri Kedah - Selamah Maamor; Nik Safiah Nik Abdullah; Rabiatul Adawiyah Che Halim (Sintok, Kedah: Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2024)
Bahagian 1: Fasa awal pembentukan zon pembangunan ekonomi ummah -- Program zon pembangunan ekonomi ummah dan maqasid syariah -- Pemilikan, pengambilalihan dan penyatuan tanah sawah -- Proses dan kriteria pemilihan peserta --Sinergi aktor berkepentingan -- Bahagian 2: Pengukuhan program zon pembangunan ekonomi ummah -- Modul pengurusan kewangan mampan -- Sistem maklumat sawah padi pintar bersepadu -- Pemantauan sawah dengan sistem maklumat geografi (GIS) -- Pengurusan tanaman padi dan benih melalui latihan formal -- Pengurusan penanaman metode Sistem Intensifikasi Padi (SRI) -- Kelestarian keselamatan makanan -- Bahagian 3: Masa depan program zon pembangunan ekonomi ummah -- Teknologi pertanian pintar berasaskan hidroponik -- Jana pendapatan sampingan melalui edupelancongan -- Jalan menuju kejayaan usahawan tani -- Cabaran, keberkesanan dan kebolehlaksanaan program -- Kisah kejayaan peserta.
Keywords: Zakat -- Malaysia -- Kedah; Economics -- Religious aspects -- Islam -- Malaysia -- Kedah; Islam -- Economic aspects -- Malaysia -- Kedah