Ihsan dan insan dalam pendidikan Islam - Ab Aziz Yusof; Fadzila Azni Ahmad (Sintok, Kedah : Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2024)
Islam dan pendidikan -- Kepentingan pendidikan Islam -- Ejen sosiolisasi pendidikan Islam -- Keinsanan dalam pendidikan Islam -- Keihsanan: pemangkin pendidikan Islam -- Pendidik dalam pendidikan Islam -- Model pendidikan Islam ke arah pembangunan pelajar holistik -- Pendidik dan kebersihan hati -- Pendidik membina akhlak terpuji -- Meruntuhkan akhlak terkeji -- Pendidikan Islam pupuk kasih sayang sesama insan -- Empati dalam pendidikan Islam -- Pendidik: menjana daya cipta -- Komunikasi berhikmah dalam pendidikan Islam -- Teknologi, maklumat dan komunikasi dalam pendidikan Islam -- Pendidikan Islam membentuk insan seimbang -- Pendidikan Islam berterusan -- Membina kurikulum pendidikan Islam -- Menilai pencapaian pendidik -- Pendidikan Islam menuju al-Falah.
Bibliografi : muka surat 479-494.
Keywords: Religious life -- Islam; Islamic education -- Philosophy; Islamic learning and scholarship; Islamic education -- Curricula; Islamic education