Pendidikan dan peradaban - Mohd Farid Mohd Shahran (Kuala Lumpur: Penerbit IKIM, 2023)
Bab 1: Pandangan alam Islam sebagai asas peradaban -- Bab 2: Makna pendidikan dari sudut tradisi Islam -- Bab 3: Ilmu dan aqal sebagai teras peradaban -- Bab 4: Sekularisme, perubahan nilai dan pendidikan Islam -- Bab 5: Penyucian jiwa sebagai teras pendidikan dan prasyarat peradaban.
Keywords: Islamic education; Islamic civilization; Islam -- Study and teaching; Islamic religious education