Kajian-kajian tentang MAIK - Hashri Junoh (Kota Bharu, Kelantan: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan, 2022)
Kesalahan solat jumaat di luar mukim menurut perspektif syarak dan enakmen Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dari tahun 1953-1994 -- Usaha menangani ajaran sesat oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK): kajian tahun 2006-2011 -- Penulisan tafsir al-Quran dalam majalah Pengasuh: kajian terbitan tahun 1953-2015 -- Sumbangan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dalam pengajian hadis melalui institut masjid: kajian kes tahun 2005-2010 -- Keberkesanan bantuan zakat produktif oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK): kajian tahun 2014-2017 -- Darul Aitam Putera: menoleh ke belakang, memandang ke hadapan -- Pengajian al-Qiraat riwayat syu'bah 'an 'asim di Maahad Tahfiz Al-Quran Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK): kajian tahun 2004-2007 -- Amalan ijtihad tarjihi oleh jamaah Ulama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) pada tahun 1993-1999.
Keywords: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) -- Research; Islam -- Research -- Malaysia -- Kelantan; Religious institutions -- Malaysia -- Kelantan; Islam -- Government