Kritikan kontemporari dalam karya sastera - Mohamed Nazreen Shahul Hamid; Rohaya Md Ali; Mohd Haniff Mohammad Yusof (Kedah: Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2024)
Bab 1. Pendahuluan ; Bab 2. Mengangkat senjata di usia lanjut: Menyelamati watak wanita dalam novel Lukanya Merah ; Bab 3. Pemikiran dan perutusan intropeksi diri dalam karya sastera Islam Sabah ; Bab 4. Apabila langit condong: Satu penelaahan Teori Model Rasa Insaniah ; Bab 5. Realisme magis dalam Hikayat Seri Rama versi lisan ; Bab 6. Kemunculan dan pengurusan emosi berdasarkan Teori rasional emotif tingkah laku dalam Hikayat Nakhoda Muda ; Bab 7. Penyangkalan budaya narsisisme dalam Sitti Nurbaya, Kasih tak sampai dan Heer Ranjha ; Bab 8. Konflik sebagai satu manifestasi masyarakat: telaah novel Tuhan, Tolong karya Hassan Baseri Budiman ; Bab 9. Perincian pemimpin dalam novel Dukhan langit akhir zaman dan Empangan Tugas karya Osman Ayob ; Bab 10. Pembalakan di Sarawak: Satira dalam cerpen Frankie Latiti ; Bab 11. Tradisi dalam Tun Tuah: Pembudayaan Intertekstualiti dalam karya sastera ; Bab 12. Pembudayaan khazanah Melayu menerusi adaptasi teks Syair Sultan Abdul Muluk dan Syair Siti Zubaidah Perang China ; Bab 13. Sultan Maulana Wira masyarakat Kedah
Rujukan : muka surat 259-261.
Keywords: Malay literature -- History and criticism; Literature -- History and criticism