40 hadis : pelestarian alam sekitar - Zaini Ujang, Dato' Seri, 1965-; Zulkifli Mohd Yusoff, Dato' (Kuala Lumpur : Institut Terjemahan dan Buku Malaysia, 2020)
Kemelut alam sekitar kini semakin meruncing! Banyak pemimpin, ahli sains, pemikir, tokoh masyarakat, dan aktivis mengakui kenyataan bahawa alam sekitar semakin tercemar dan kian membahayakan kehidupan manusia. Perubahan iklim, peningkatan suhu bumi, ketidaktentuan cuaca, peningkatan aras laut, lambakan sampah sarap, jerebu merentasi sempadan, pemusnahan hutan, pencemaran sungai, dan sebagainya. Susulan itu, hampir semua negara di seluruh dunia bersetuju menandatangani Perjanjian Paris 2015 yang bermatlamat melaksanakan pembangunan mampan sebagai usaha mengubah tatacara pembangunan agar lebih mesra alam. Malahan, banyak negara telah mengisytiharkan Darurat Perubahan Iklim (Climate Emergency) dan mengharamkan Penggunaan bahan api fosil menjelang 2030. Justeru, apakah tindakan drastik yang perlu dilakukan setiap warga dunia, termasuk umat Islam? Dan adakah amalan melestari bumi terangkum dalam kerangka ibadah dan tuntutan keimanan? 40 Hadis Pelestarian Alam Sekitar mengemukakan prinsip dan amalan yang difahami daripada 40 hadis sahih dan hasan terpilih. Pengarang Menghuraikan ajaran Nabi Muhammad SAW dalam konteks pelestarian alam sekitar kontemporari dari aspek tauhid, fikah, dan tasawuf yang diadun dengan fakta sains dan kajian empirikal. Buku ini sesuai dibaca oleh semua peringkat Masyarakat, demi membantu pembaca memahami ajaran Islam secara menyeluruh, yang merangkumi tanggungjawab dan peranan manusia melestarikan alam sekitar sebagai khalifah di muka bumi, bersesuaian maksud firman Allah SWT: 2... Negeri yang baik dan (mendapat ampunan dari) Tuhan Yang Maha Pengampun.3 (Terjemahan surah Saba'
Hadis 1: Melestarikan alam sekitar adalah satu antara cabang iman (riwayat Muslim) -- Hadis 2: Ganjaran bagi pelestari alam sekitar (riwayat Muslim) -- Hadis 3: Keutamaan melestarikan alam sekitar dalam Islam (riwayat Muslim) -- Hadis 4: Ganjaran bagi pelestarian alam sekitar (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 5: Melestari alam sekitar adalah sedekah (riwayat Muslim) -- Hadis 6: Menjaga kelestarian sistem pembetungan (riwayat Muslim) -- Hadis 7: Larangan mencemarkan air (riwayat Muslim) -- Hadis 8: Meminimum penggunaan air (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 9: Larangan membazirkan sumber air (riwayat Ibn Majah) -- Hadis 10: Ganjaran bagi pelestarian alam sekitar (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 11: Larangan musnahkan alam tanpa alasan munasabah (riwayat Abu Dawud) -- Hadis 12: Kepentingan melestari alam sekitar (riwayat Ahmad) -- Hadis 13: Ganjaran pelestarian alam sekitar (riwayat Ahmad) -- Hadis 14: Larangan menebang pokok (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 15: Ganjaran bagi pelestarian alam sekitar (riwayat Ahmad) -- Hadis 16: Pelestarian alam sekitar adalah amanah (riwayat Muslim) -- Hadis 17: Hidup sederhana dan kitar semula (riwayat Ahmad) -- Hadis 18: Mengawal pencemaran udara (riwayat al-Tirmidhi) -- Hadis 19: Mengawal pencemaran udara (riwayat Muslim) -- Hadis 20: Galakan melestari alam sekitar (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 21: Larangan membunuh haiwan tanpa alasan munasabah (riwayat al-Bayhaqi) -- Hadis 22: Konsep kebersihan (riwayat al-Tirmidhi) -- Hadis 23: Kelebihan melestarikan alam sekitar (riwayat al-Tirmidhi) -- Hadis 24: Kerosakan alam sekitar adalah disebabkan kerakusan manusia (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 25: Melestarikan sumber air (riwayat Muslim) -- Hadis 26: Ihsan terhadap alam sekitar (riwayat Muslim) -- Hadis 27: Kelebihan melestarikan alam sekitar (riwayat al-Bazzar) -- Hadis 28: Ganjaran bagi pelestari alam sekitar (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 29: Ganjaran bagi pelestari alam sekitar (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 30: Etika alam sekitar (riwayat Abu Bakr al-Marwazi) -- Hadis 31: Larangan merosakkan alam sekitar (riwayat Ahmad) -- Hadis 32: Larangan mencemarkan air (riwayat Ibn Majah) -- Hadis 33: Larangan mencemarkan air (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 34: Mencegah jangkitan penyakit (riwayat al-Tirmidhi) -- Hadis 35: Larangan membunuh haiwan tanpa alasan munasabah (riwayat Abu Dawud) -- Hadis 36: Larangan membunuh haiwan tanpa alasan munasabah (riwayat Muslim) -- Hadis 37: Tunaikan hak haiwan (riwayat al-Bukhari) -- Hadis 38: Tunaikan hak haiwan (riwayat Muslim) -- Hadis 39: Kebersihan makanan dan minuman (riwayat Muslim) -- Hadis 40: Meminimum penggunaan sumber alam sekitar (riwayat Ibn Majah).
Keywords: Hadith -- Criticism, interpretation, etc; Environmental protection -- Religious aspects -- Islam; Ecology