Adat perkahwinan Melayu : pantun dan ungkapan indah - Abdul Latiff Abu Bakar; Mohd. Rosli Saludin; Institut Seni Malaysia Melaka (Melaka : Institut Seni Malaysia Melaka, 2004)
Function of Malay proverbs in marriage customs and rites in Malaysia and Indonesia; collection of articles.
Peranan puisi dalam masyarakat Melayu / Mohd. Rosli Saludin -- Pemakaian ungkapan dalam uparacara perkahwinan orang Melayu / Tenas Effendy -- Adat Perkahwinan di Bandar Melaka / Lembaga Bahasa Melayu Melaka -- Pantun di majlis peminangan / Mohd. Yassin Ahmad -- Pantun di majlis perkahwinan / Mohd. Yassin Ahmad -- Pantun adat perkahwinan / Muhamad Abdullah -- Teromba dalam perkahwinan adat perpatih / Mohd. Rosli Saludin -- Teromba peminangan / Mohd. Rosli Saludin -- Ungkapan adat perkahwinan di Naning, Melaka / Lembaga Bahasa Melayu Melaka -- Pantun perkahwinan Melayu di Sumatera Utara / Tengku Luckman Sinar -- Ungkapan adat peminangan Melayu di Riau / Ediruslan Pe Amanriza -- Panduan adat perkahwinan / Abdul Latiff Abu Bakar.
In Malay.
Includes bibliographical references (p. 133).
Keywords: Marriage customs and rites -- Malaysia; Marriage customs and rites -- Indonesia; Proverbs, Malay