6 ulama tafsir : menyingkap rahsia kejayaan ulama silam - Ali, Ali Yusuf (Kuala Lumpur : Pustaka al-Mizan, 1990)
Enam orang ulama tafsir yang telah memberikan sumbangan besar dalam bidang ilmu pengetahuan, peradaban dan pembangunan ialah: - Al-Alusi, - Ibnu Jarir al-Tabari, - Ibnu Kathir, - Al-Qurtubi, - Al-Razi, - Al-Zamakhsyari. Melalui buku ini, kita dapat mengikuti liku-liku hidup mereka sehingga dikenali sebagai tokoh ilmu tafsir yang terkenal. Rahsia kejayaan mereka menjadi teladan bagi kita.
Keywords: Qur'anic scholars -- Biography; Ulama -- Biography