Matahari itu jauh : kumpulan puisi - Rosli K. Matari, 1961- (Kuala Lumpur : Institut Terjemahan dan Buku Malaysia, 2015)
Sejumlah 56 puisi dalam kumpulan ini menjajarkan kenangan, pengalaman, pengamatan, dan taakulan penyair berdasarkan kunjungan perjalanannya, pada hujung tahun 2014, ke Sumatera Utara.
Keywords: Malay poetry