Interaksi sosial dalam penyampaian cerita rakyat Melayu - Roslina Abu Bakar (Serdang, Selangor : Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2014)
Secara umumnya cerita rakyat Melayu seperti'Bawang Putih Bawang Merah','Si Tanggang','Mat Jenin','Si Badang' berfungsi sebagai wadah hiburan dan wahana penyebar serta penyampai maklumat. Sesungguhnya masyarakat Melayu kaya dengan pelbagai adat resam dan budaya. Pelbagai nasihat dan pengajaran yang diberikan melalui perilaku mahupun lisan, dan kaedah melalui penceritaan cerita rakyat itu sendiri.
Mengandungi rujukan : mukasurat 99-108 dan indeks.
Keywords: Folk literature, Malay -- History and criticism; Social interaction in literature