Isu-isu berkaitan akidah dan syariah dalam perubatan tradisional dan komplementari - Jahid Hj. Sidek; Mahyuddin Ismail (Kuantan, Pahang : Universiti Malaysia Pahang, 2015)
Penghargaan -- Biografi penulis : Dr Hj Jahid bin Hj Sidek -- Biografi penulis : Dr Mahyudin bin Ismail -- Pengenalan ringkas kepada perubatan tradisional dan komplementari (PT&K) -- Isu 1 : Kekeliruan masyarakat dalam memahami pengubatan Islam -- Isu 2 : Khadam ayat - syaitan atau malaikat? -- Isu 3 : Merungkai misteri saka keturunan -- Isu 4 : 7 dalil kenapa tidak boleh menggunakan khidmat jin -- Isu 5 : Buatan orang atau buatan sendiri? -- Isu 6 : Bedah batin adalah amalan sihir -- Isu 7 : Rawatan jarak jauh dalam Islam -- Isu 8 : Rawatan hipnosis minda bawah sedar -- Isu 9 : Tangkal dan azimat daripada ayat al-Quran -- Isu 10 : Gila isim - punca dan kaedah rawatannnya -- Isu 11 : Rasukan dan bisikan syaitan dalam tubuh manusia -- Isu 12 : Realiti kegiatan sedut duit -- Isu 13 : Misteri kehilangan bayi dalam kandungan -- Isu 14 : Rahsia penyakit Alzheimer (Dementia) dan rawatannya --Isu 15 : Sendawa luar biasa - punca dan cara rawatannnya -- Isu 16 : Rahsia waktu senja -- Isu 17 : Hantu raya dan orang buanian adalah bangsa jin -- Isu 18 : Belajar ilmu laduni daripada Nabi Khidir A.S -- Isu 19 : Syurga untuk orang yang kerasukan -- Isu 21 : Perintah syaitan dalam ilmu perbomohan -- Isu 22 : Amlan pertapaan dan kesannya terhadap akidah dan syariah
Rujukan : mukasurat 197-199.
Keywords: Islam -- Doctrines; Medicine -- Religious aspects -- Islam; Healing -- Religious aspects -- Islam; Traditional medicine