Warisan Bugis di rumpun Melayu - Abdul Latiff Abu Bakar, Datuk Wira (Tanjong Malim, Perak : Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2014)
Buku ini memberi perhatian terhadap peranan dan warisan orang Bugis dalam pelbagai kehidupan kemasyarakatan terutama dalam bidang perdagangan, perkapalan, kepimpinan, keilmuan, kesusasteraan yang tersebar luas di Rumpun Melayu.
Mengandungi rujukan : mukasurat 241-243 dan indeks.
Keywords: Bugis (Malay people) -- History; Ethnology -- Malaysia -- Social life and customs