Bugis dalam peradaban Melayu - Abdul Latiff Abu Bakar, Datuk Wira (Tanjong Malim, Perak : Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2013)
Buku ini adalah satu contoh penyelidikan yang dilaksanakan oleh tokoh-tokoh akademik di Sulawesi yang terkenal dengan warisan peradaban suku bangsa atau etnik Bugis dari bangsa Melayu serumpun (Malay Polinesia).
Keywords: Bugis (Malay people).; Bugis (Malay people) -- Indonesia; Ethnology -- Indonesia; Ethnology -- Malaysia