Anak-anak patriotik : novel remaja - Hashim Latiff, 1960- (Kuala Lumpur : Institut Terjemahan dan Buku Malaysia, 2014)
Novel ini mengisahkan anak-anak remaja Malaysia yang cekal hati dan luhur jiwa dan telah berkorban untuk sebuah keakraban persahabatan. Menyongket sejarah perhubungan dua negara berlandaskan keluhuran budi warga Malaysia.
Keywords: Young adult fiction, Malay; Malay fiction; Short stories, Malay