Algebra - al-Khawarizmi, Muhammad ibn Musa, fl. 813-846; Musharrafah,'Ali Mustafa; Ahmad, Muhammad Mursi; Nik Rahim Nik Wajis; Ahmad Taufek Zakaria (Kuala Lumpur : Institut Terjemahan dan Buku Malaysia, 2014)
'Buku ini menjurus kepada penggunaan ilmu matematik, khususnya algebra dalam urusan masyarakat Islam, seperti pembahagian harta pusaka dan wasiat, pemecahan bahagian, urusan perundangan, perniagaan dan semua urusan muamalat.'
Keywords: Mathematics, Arab