Asas memacu ekonomi ummah : satu pandangan - Nik Mustapha Haji Nik Hassan; Nor Hartini Saari (Kuala Lumpur : IKIM, 2013)
Bab 1 : Krisis manusia dalam era pembangunan -- Bab 2 : Manusia perlu kepada bimbingan kenabian -- Bab 3 : Bangunkan akhlak individu dan wujudkan keadilan bermasyarakat -- Bab 4 : Asa akhlak dalam masyarakat dan bernegara -- Bab 5 : Masyarakat Islam kini perlu tokoh ikutan -- Bab 6 : Akhlak menjana kekuatan bangsa melayu -- Bab 7 : Analisis strategi pembangunan sumber manusia menghadapi abad ke-21 -- Bab 8 : Ummah berwawasan, berakhlak dan professional -- Bab 9 : Hijrah suatu pandangan -- Bab 10 : Perlunya hala tuju kepada golongan belia Islam -- Bab 11 : Belanjawan berakhlak dan berwibawa -- Bab 12 : Penyusunan ekonomi bernegara wajib bersesuaian dengan fitrah kemanusiaan -- Bab 13 : Islam dan agenda membangun ekonomi melayu -- Bab 14 : Islam, melayu dan kekuatan ekonomi -- Bab 15 : Menjana kemajuan ekonomi Malaysia dalam keadaan semasa -- Bab 16 : Pendekatan terbaik dalam membina tamadun ummah -- Bab 17 : Pendekatan kepada perpaduan ummah -- Bab 18 : Negara memerlukan dasar pembangunan syumul -- Bab 19 : Tingkatkan KDNK dan kurangkan perbelanjaan -- Bab 20 : Sistem pungutan hasil negara - satu pendekatan -- Bab 21 : Mengurus dana negara secara telus -- Bab 22 : Wang dan peranannya -- Bab 23 : Tingkatkan dana tabungan umat Islam -- Bab 24 : Pembangunan ekonomi melalui harta wakaf -- Bab 25 : Islam dalam menghayati kemerdekaan -- Bab 26 : Pendekatan tauhid dalam penyusunan negara -- Bab 27 : Tauhid dan penyusunan sistem ekonomi -- Bab 28 : Kedudukan sektor awam dan sektor swasta dalam pengurusan sesebuah ekonomi -- Bab 29 : Pendekatan kepada ketepatan peranan sektor awan dan swasta dalam ekonomi -- Bab 30 : Peranan dan penglibatan sektor kerajaan dalam ekonomi negara -- Bab 31 : Pentingnya keadilan sosial dalam membangun negara -- Bab 32 : Sektor swasta dan keadilan sosial -- Bab 33 : Keadilan sesial adalah syarat mutlak kepada pembangunan ekonomi -- Bab 34 : Islam, politik dan kepimpinan -- Bab 35 : Kepimpinan politik sebagai contoh ikutan -- Bab 36 : Ciri-ciri yang perlu dihayati oleh kepimpinan negara umat Islam -- Bab 37 : Kejujuran mengenal pasti punca krisis ekonomi adalah permulaan kepada penyelesaian -- Bab 38 : Konsep al-Ihsan dalam keadaan ekonomi Islam -- Bab 39 : Budaya kerja mengikut Islam -- Bab 40 : Mantapkan budaya kerja cemerlang -- Bab 41 : Falsafah pengurusan organisasi mengikut Islam -- Bab 42 : Faktor-faktor penting menjana prestasi organisasi -- Bab 43 : Amanah dalam memimpin organisasi -- Bab 44 Daya cipta dan pembaharuan dalam pengurusan organisasi -- Bab 45 : MBE memerlukan penawaran kerja bermutu -- Bab 46 : Pengahayatan nilai murni menjana prestasi penjawat awam -- Bab 47 : Renungan kembali kepada falsafah zakat -- Bab 48 : Kepentingan zakat dalam pembangunan ekonomi -- Bab 49 : Pendekatan kepada budaya niaga -- Bab 50 : Peniaga muslim perlu pendekatan niaga yang luhur -- Bab 51 : Strategi keuntungan perniagaan melalui tanggungjawab sosial -- Bab 52 : Ciri-ciri asas dalam membangun masyarakat peniaga muslim -- Bab 53 : Cukai minimum pendorong semangat keusahawanan -- Bab 54 : Kepenggunaan mengikut Islam
Mengandungi indeks.
Merupakan koleksi artikel yang ditulis oleh YBhg Datuk Nik Mustapha Haji Nik Hassan di akhbar-akhbar tempatan - back cover.
Koleksi sumbangan Tun (Dr.) Ahmad Sarji Abdul Hamid.
Keywords: Islam -- Economic aspects