Pulau Pinang tinggalan sejarah - Mohamed Tiar Sharif (Petaling Jaya : Q-Plex Commmunication, 2012)
Pengambilan Pulau Pinang oleh Francis Light pada 11 Ogos 1786 merupakan titik tolak kepada bermulanya kuasa Inggeris ke negeri-negeri Melayu. Kesan penjajahan British dapat dilihat melalui pembinaan kubu pertahanan olh British ketika berlakunya Perang Dunia Kedua. Kubu pertahanan ini terletak di daerah Batu Maung.
DVD ini disertakan dengan sebuah buku berjudul'Khazanah Warisan Negara' dan diletakkan dalam kotak.
DVD format
Keywords: Pulau Pinang -- History