Melaka Kesultanan Melayu Melaka - Mohd. Daly Daud.; Mohamed Tiar Sharif (Petaling Jaya : Q-Plex Commmunication, 2012)
Episod kali ini fokus kepada pemerintahan Sultan Mansor Shah, pemerintah zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. Asas yang kukuh dalam pemerintahan telah menjadikan Melaka sebagai sebuah kerajaan yang sangat maju dari segi politik, ekonomi, sosial dan pentadbiran agama selama 21 tahun lamanya (1456-1477).
DVD ini disertakan dengan sebuah buku berjudul'Khazanah Warisan Negara' dan diletakkan dalam kotak.
Penerbit eksekutif, Hasri Mohd Noor
DVD format
Keywords: Melaka -- History