Isu-isu ekonomi dalam dimensi pemikiran islam - Mohamad Sabri Sabron (Bangi : Pusat Pengajian Umum, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Bab 1 : Ekonomi Islam dan konvensional - suatu pengenalan -- Bab 2: Sistem ekonomi Islam dan perbandingannya dengan sistem ekonomi konvensional -- Bab 3 : Harta sebagai wasilah pembangunan dalam konteks Maqasid Syari'iyyah -- Bab 4 : Konsep jihad ekonomi dan amalannya di Malaysia -- Bab 5 : Etika usahawan menurut perspektif Islam -- Bab 6 : Etika urusniaga dalam Islam -- Bab 7 : Pasaran kewangan Islam dan peranannya terhadap pembangunan ekonomi Islam -- Bab 8 : Institusi-institusi kewangan Islam -- Bab 9 : Peranan dan aktiviti bursa saham Islam -- Bab 10 : Zakat harta dan kategorinya -- Bab 11 : Konsep takaful dalam konteks pembangunan umat Islam global -- Bab 12 : Riba dan jenis-jenisnya menurut Islam -- Bab 13 : Mata wang dan transaksi al-Sarf serta kaitannya dengan instrumen derivatif menurut Islam -- Bab 14 : Isu-isu berhubung dengan Bai'al-'inah, tawarruq dan Bai'al-Dayn - pendekatan Malaysia
Includes bibliographical references.
Keywords: Islam -- Economic aspects; Economics -- Religious aspects -- Islam