Kearifan tempatan : pengalaman Nusantara - Nazarudin Zainun; Rahimah A. Hamid; Mohd. Kipli Abdul Rahman (Pulau Pinang : Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2012)
Buku ini memebentangkan kearifan tempatan masyarakat Nusantara, khususnya orang Melayu yang terbentuk dan berkembang hari demi hari sehingga akhirnya menjadi suatu ilmu yang membudaya dalam kehidupan mereka. Pengalaman, tuntutan hidup dan latar geografi ketika meniti kehidupan itulah yang telah membentuk dan menumbuhkan pelbagai ilmu yang sesuai dengan suasana kehidupan masyarakat di Nusantara ini. Ilmu yang berfokuskan kearifan tempatan masyarakat Nusantara ini boleh ditekuni melalui pelbagai disiplin yang dikelompokkan sebagai alam sejarah, alam sastera, alam pendidikan, alam masyarakat desa, alam perubatan tradisional, alam rohaniah, alam seni, alam pembinaan, alam perkapan dan perniagaan, alam pengurusan/adat tradisional Melayu, alam air, alam belantara dan alam pertanian. Oleh sebab disiplin kajian tentang kearifan tempatan ini begitu luas, maka buku ini dikhususkan hanya kepada kearifan tempatan masyarakat Nusantara yang meliputi bidang budaya, sejarah, perubatan tradisional, perlancongan, seni persembahan, seni visual dan kosmologi, adat istiadat, sastera, bahasa dan perkembangan ilmu yang berkaitan dengan bidang ini sahaja.
jilid 1. Berasal dari akar - jilid 2. Meneliti kosmologi dan adat istiadat - jilid 3. Meneliti khazanah sastera, bahasa dan ilmu.
Includes bibliographical references and index.
Keywords: Malays -- Malaysia -- Social life and customs -- Congresses; Malays -- Malaysia -- Civilization -- Congresses; Malays -- Malaysia -- History -- Congresses; Malays -- Malaysia -- Social conditions -- Congresses