Mek Mulung - Kamal Rozza; Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti)
Mek Mulung merupkan sebuah dramatari yang mempunyai kelainan dan keunikan tersendiri. Ia dipercayai berasal dari Ligor, Siam dan dikembangkan secara turun-menurun ke negeri Kedah. Kini Mek Mulung masih dipraktikkan oleh satu keluarga di Kampung Wang Tepus, Jitra, Kedah. Persembahan ini mengandungi kombinasi nyanyian, tarian dan dialog. Lirik, nyanyian dab sialog yang dilafazkan berpandukan cerita-cerita Melayu lama dan banyak menggunakan dialek Kedah diiringi muzik tradisional. Unsur-unsur semangat dan'pemujaan' begitu ketara dalam upacara'sambut guru' dan ketika mengubati pesakit.
Penyunting, Daud Ibrahim
Suara latar: Adenan Ali
DVD format
Keywords: Folklore -- Performance -- Kedah; Dance -- Kedah -- Folklore; Storytelling -- Kedah; Songs, Malay -- Kedah -- Folklore