Menora - QMR Production; Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2003)
Satu bentuk taridera yang popular di negeri-negeri utara dan pantai timur yang berjiran dengan selatan Thailand. Tarian ini menampilkan pergerakan jari-jemari yang menarik, mengisahkan cerita berkenaan makhluk separuh burung dan separuh manusia yang dikenali sebagai kinnari. Seorang puteri kinnari yang kehilangan sayap dan ekornya telah dibawa ke istana, akhirnya berkahwin dengan raja muda. Penari-penari mengenakan pakaian serba putih dengan lapik bahu ynag diperbuat daripada manik kaca dan memakai mahkota.
Penyunting, C.S. Menon ; penerbit eksekutif, Abdul Hamid Abdul Rahim ; skrip, Mohd. Redzuan Tumin, Khalid Noursh dan Quraishia Hj. Md. Raphay.
Suara lata r: Ngasri Sain.
DVD format.
Keywords: Dance -- Malaysia; Folklore -- Performance -- Malaysia; Folk dancing, Malay