Mat toyol - Mat Sentol; Ho, Ah Loke.; Loke, Wan Tho.; Cathay-Keris Film ([Kuala Lumpur] : MVM Hone Entertainment, 1969)
Kisah Mat menjadi pembantu Bomoh yang mahu mencipta toyol buat penghulu kampung. Mat disuruh mencari akar Apollo dan tiba di sebuah gua'hantu'. Mat mencuri cecair yang dapat menukar benda besar menjadi kecil yang dihasilkan oleh nenek kebayan (isteri bomoh tadi yg merajuk dan tinggal di gua). Bomoh telah tersalah meminum cecair itu dan bertukar menjadi ayam.
Pelakon: Mat sentol, Momo Latif, Dollah Sarawak, Din Wan Chik.
VCD format.
Keywords: Comedy films