Mat karong guni - Mat Sentol; Ho, Ah Loke.; Loke, Wan Tho.; Cathay-Keris Film. ([Kuala Lumpur] : MVM Home Entertainment, 1970)
Mat menjadi pembeli botol dan barang terpakai. Dia'terambil' intan berlian yang disangkanya kaca dan menjual kepada kawannya. Apabila mengetahui kaca yang sebenarnya adalah intan, Mat dan kawan-kawannya cuba mendapatkan kembali intan tersebut. Kawannya yang telah kaya kini membuka studio filem. Antara perkara gila yang terjadi sepanjang cubaan mendapatkan intan ialah Mat'bertukar' menjadi posmen, polis, penari dan bayi.
Pelakon: Mat Sentol, Normadiah, Dollah Sarawak.
VCD format.
Keywords: Comedy films