Dato' Onn hari hari sebelum Februari - Husni Othman; Othman Zainudin; Yayasan Warisan Johor; Badan Perhubungan UMNO Negeri Johor (Johor : Magical Theatre)
Dato' Onn memimpin orang Melayu menentang Malayan Union. Perjuangan Dato' Onn meninggalkan impak besar. Memperkukuhkan konsep sebuah negara Melayu bersekutu, membentuk semangat nasionalisme Melayu yang kental ke arah penubuhan UMNO. Menimbulkan kesedaran penjajah Inggeris untuk mengembalikan Tanah Melayu kepada orang Melayu. Segala-galanya bermula pada 10 Februari 1946 di Batu Pahat, Johor.
VCD format.
Keywords: Onn Jaafar, -- Dato', -- 1895-1962.; Politicians -- Malaysia -- Biography; Malaysia -- Politics and government; Malaysia -- History