Hamdolok - Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan; Malaysia. Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (Kuala Lumpur : Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan malaysia, 2005)
Hamdolok atau masadeke adalah seni drama muzik atau teater tradisional unik yang menggabungkan karektor atau elemen seni timur tengah dengan masyarakat Melayu. Hamdolok sarat dengan mesej keagamaan dan kesyukuran yang di bawa kepada umum melalui unsur-unsur lakonan. Persembahannyaturut diiringi oleh penggunaan alat-alat muzik tradisional tempatan seperti Gambus Melayu, Tamborin, Marakas serta Gading.
vcd format
Keywords: Folk dancing, Malay; Folk dancing -- Johor