Geng pengembaraan bermula... - Mohd Nizam Abd Razak; Les' Copaque Production (Malaysia : Les' Copaque Production Sdn. Bhd., 2009)
Jejak kaki yang ganjil dan suara-suara yang ngeri cumalah beberapa daripada apa-apa yang menakutkan para penduduk Kampung Durian Runtuh. Terdapat cerita-cerita bahawa ada seekor makhluk ganas yang berkeliaran di hutan pada waktu malam. Tiada sesiapa yang berani untuk mencari benda tersebut, sehinggalah Badrol dan Lim yang sedang bercuti di kampung ini, bertembung dengan punca misteri itu sendiri. Sekarang terpulanglah kepada kedua-dua lelaki tersebut bersama rakan-rakan baru mereka: Rajoo yang boleh berkomunikasi dengan haiwan, Ros si jelita kammpung, serta adik-beradik kembar Upin dan Ipin yang nakal, melangkah masuk ke dalam perjalanan yang penuh aksi, kembara dan misteri
Title from title screen
Disk 2: Di sebalik tabir, deleted scenes, acting bloopers, downloads
Not available in collection
Penampilan istimewa Upin dan Ipin
DVD Format
Keywords: Animated films; Caricatures and cartoons