Dr. Rushdi - P. Ramlee, Tan Sri, 1928-1973 (Singapore : Merdeka Film Productions, 1970)
Dr. Rushdi dan isterinya Mariana menghadiri suatu majlis makan malam yang diadakan oleh Rozaiman. Ketika majlis berjalan, Dr. Rushdi menerima panggilan kecemasan dari seorang pesakitnya. Dia terpaksa meninggalkan isterinya berseorangan. Mariana dan Rozaiman kemudiannya berkenalan. Sejak itu mereka menjalinkan hubungan mesra apabila Dr. Rushdi sering sahaja sibuk melayan pesakitnya dan mengabaikan isterinya
VCD Format
Keywords: Love in motion pictures; Malay films