Bukit Kepong - Jins Shamsudin ([Malaysia] : Jins Shamsudin Production, 1981)
Filem ini berdasarkan peristiwa benar yang berlaku di Balai Polis Kepong, Muar, pada 23 Februari 1950. Peristiwa berdarah ini mengorbankan 25 nyawa hingga menimbulkan kenangan pahit pada masyarakat negara ini. Balai polis ini terletak di kawasan pedalaman dengan hanya sungai sebagai penghubung kepada dunia luar. Sekumpulan 108 anggota komunis melakukan serangan hebat selama 5 jam dan daripada 18 anggota polis, hanya 4 yang terselamat. Semangat kepahlawanan mereka menjadi contoh kepada pasukan keselamatan lain
Title from container
Jurukamera, S. Mohan ; penyunting, Johari Ibrahim ; penataan seni, Yusoff Ariffin
Pelakon: Jins Shamsudin, Jamaliah Arshad, Hussein Abu Hassan, Ayu Rahman, Suhaina Yahya, Yusof Haslam
DVD format
Keywords: Police films -- Malaysia; Nationalism in motion pitures -- Malaysia; Historical films -- Malaysia