Borneo general correspondence 1899-1901 Vol.101-104 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pemberontakan oleh Mat Salleh; pendapat-pendapat; memorandum; niat Sultan Brunei untuk menuntut kembali Pulau Palawan; Balabec; Kagayan Sulu; lawatan-lawatan pembunuhan; surat-surat permohonan; konsul di Manila; rumah api di Teluk Brunei; pembahagian keatas Brunei antara Sarawak dan North Borneo; elaun; sempadan Anglo-Dutch di Borneo; dll.