Borneol general correspondence 1884-1885 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat mengenai pelbagai ekspedisi; perjanjian; persetujuan; hal-ehwal Limbang; lawatan; kekacauan; penyewaan tanah; pengambilan wilayah; North Borneo Company; perdagangan; surat-surat permohonan; jenayah; penghantaran tentara dari Labuan ke Sungai Limbang; perkapalan; isu bendera; masalah di Brunei; dll.