Borneo General correspondence 1883-1884 Vol.59-61 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat mengenai pentadbiran; perkhidmatan kakitangan seperti rekomen; urusan cuti; penyewaan sesuatu daerah; lawatan-lawatan; arahan-arahan; bendera consular; hal-hal kewangan mengenai Rajah Brooke dan Sultan Brunei; perdagangan; perlombongan di Moara; diagram; pembatalan penyewaan; memorandum; ekspedisi menentang lanun; The North Borneo Co.; kekacauan di Sungai Lembing; dll.