Borneo general correspondence 1881 Vol.51-53 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Mengandungi keinginan Raja Brooke untuk memohon tanah di Borneo; kekacauan di Sungai Padas; kaum dayak di Sungai Suai; lawatan; penyewaan wilayah kepada Sarawak; rumah api; penyewaan Baram;perutusan pelaburan; penyewaan wilayah di Borneo kepada Messrs. Dent. Overbeck and Co.; dll.