Borneo general correspondence 1881 Vol.51 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat mengenai pentadbiran; perkhidmatan termasuk urusan cuti; lawatan; hal-hal kewangan; perjanjian; surat-surat permohonan yang merangkumi pelbagai perkara; surat pekeliling; bantahan; isu bendera; perkapalan; memorandum; warganegara British di Borneo; kekacauan; hal-hal bersangkutan Sungai Pedas; penyewaan wilayah kepada Raja Brooke; dll.