Borneo general correspondence 1873,1877,1879-1880 Vol.47-50 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat mengenai pentadbiran; perkhidmatan; seperti pelbagai permohonan; surat pekeliling; pembelian dan pembayaran kapal; lawatan; ekspedisi; perjanjian; laporan kematian; perselisihan antara Sir James Brooke dengan The Eastern Archipelago Co.; perkara yang bersangkutan dengan Oriental Coal Co.; hutang; aduan-aduan; peniaga di Labuan; dll.