Borneo general correspondence 1876-1878 Vol.43-46 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran; perkhidmatan termasuklah urusan kewangan pejabat; lawatan; hal-hal bersangkutan Brunei; perdagangan; rasa tidak puas hati pedagang di Labuan; perkahwinan; pembunuhan; lanun; surat-surat permohonan; kapal perang untuk Labuan; hal-hal Borneo; memorandum; dll.