Borneo general correspondence 1852-1871 Vol.34-37 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat mengandungi perkara-perkara berkaitan pentadbiran di Sarawak; peningkatan perlindungan terhadap Sarawak; nota-nota mengenai pengkalan Angkatan Tentera Laut di Sarawak; kemerdekaan Sarawak; lawatan; ekonomi; surat-surat permohonan; mengenai Labuan; kewangan; berkaitan Sooloo;dll.