Borneo general correspondence 1856-1859 vol.23-26 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat berkaitan hal-hal seperti anggaran; kenaikan pangkat; laporan lawatan; jenayah; persetujuan; pertubuhan konsulat di Brunei; gaji; akaun perbelanjaan; kedudukan Sir James Brooke di Sarawak; hal-hal luar negeri; berkaitan perjanjian; perdagangan; ordinan-ordinan; penanaman kapas; dll.