Borneo general correspondence 1853-1854 vol.15-19 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat berkaitan hal-hal seperti kedudukan Sir James Brooke di Borneo; surat-surat bantahan; surat-surat permohonan; memorandum; geran arang batu untuk Sultan Borneo; perbendaharaan; laporan berkaitan Borneo; operasi menentang lanun di Barat Laut Borneo; kes-kes mahkamah; perjanjian; dll.