Borneo General correspondence 1851-1853 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat berkaitan hal-hal perbelanjaan pejabat; lawatan; keadaan di Sarawak; perjanjian; bekalan arangbatu oleh Estern Archipelago Co.,; hal-hal berkaitan Sir James Brooke; surat pekeliling; kekacauan; aduan; hal-hal berkaitan Borneo; peta-peta laporan tahunan Estern Archipelago Co.; dll.