Borneo general correspondence 1847-1850 (Bangi : Universiti Kebangsaan Malaysia, 1971)
Surat-surat berkaitan hal-hal seperti perjanjian; laporan-laporan; memorandum; rekomen; kenaikan pangkat; gaji; elaun; hubungan antara Borneo dan United Kingdom; mesyuarat; kedudukan Brooke di Borneo; ekstrak dari surat; lawatan; memorial; dll.