Borneo general correspondence 1842-1846 (Great Britain : Public Record Office, 1971)
Surat-surat berkaitan hal-hal seperti memorial; akaun; kenaikan pangkat; perkembangan hubungan antara kerajaan British dan Borneo; salinan perjanjian antara Great Britain dan Netherlands; maklumat berkenaan Labuan; masyarakat Sarawak; artikel berkaitan Borneo; memorandum; operasi menentang lanun; permohonan pembinaan gereja; rumah; sekolah di Sarawak; dll.