Khazanah bumi merdeka - Ab. Aziz Hassan; Sistem Televisyen Malaysia Berhad (Kuala Lumpur : Sistem Televisyen Malaysia Berhad, 2007)
Sama ada secara langsung ataupun tidak, industri minyak dan gas telah banyak menjana kemajuan negara di bidang ekonomi, teknologi dan pembangunan sosial. Dokumentari ini menyingkap di sebalik tabir industri yang memainkan peranan penting dalam mengisi kemerdekaan yang kita kecapi selama setengah abad ini
Episod. 1. Dari telaga pertama ke pentas dunia.-- Episod. 2. Melangkaui petrol.-- Episod. 3. Tenaga penggerak industri minyak dan gas.-- Episod. 4. Peneraju industri minyak dan gas.-- Episod. 5. Dari dermaga ke telaga minyak.-- Episod. 6. Ghazanah gas asli.-- Episod. 7. Di pentas dunia.-- Episod. 8. Perubahan untuk kemakmuran.-- Episod. 9. Dari telaga pertama ke industri sokongan.-- Episod. 10. Di sisi masyarakat.-- Episod. 11. Khazanah bumi merdeka --
Title from title screen
volume 1 (episode 1-6) , volume 2 (episod 7-11)
Suara latar: Norzie Pak Wan Chik
Keywords: Petroleum industry and trade -- Malaysia; Gas, Natural -- Geology; Petroleum -- Geology