The sound & spirit of wayang kulit - Ramlan Mohd Imam (Kuala Lumpur : Akademi Seni Kebangsaan, 2003)
Pada mulanya Wayang Kulit Kelantan dikenali sebagai Wayang Kulit Siam. Walau bagaimanapun, ia dipercayai berasal dari kemboja dan dibawa masuk ke Kelantan melalui Pattani dan kemudiannya tersebar keseluruh Pantai Timur semenanjung Tanah Melayu. Cerita yang dimuatkan dalam wayang Wayang Kulit Kelantan ini adalah berdasarkan Hikayat Seri Rama yang merupakan saduran epik Ramayana dalam tradisi India
Title from disc label
Penerbit eksekutif, Y. M. Dato' Tengku Alaudin Tengku Abd. Majid
Keywords: Shadow shows -- Malaysia; Wayang; Wayang plays