Lanchang kuning - M. Amin (Kuala Lumpur : Cathay-Keris Film, 1962)
Telani adalah penari kepada Baginda Sultan Siak, dan Baginda Sultan telah terpikat dengannya. Pada masa yang sama, kedua-dua panglima Baginda Sultan iaitu Panglima Alang Yahya dan Panglima Ali juga terpikat dengan Telani. Walau bagaimanapun, Telani lebih menyukai Alang Yahya. Hubungan mereka mula terjalin sejak Alang Yahya menyelamatkan Telani daripada mati lemas
Title from title screen
Cast: Nordin Ahmad, Latiffah Omar, Yusuff Latiff, Haji Arshad, Rose Yatimah
Keywords: Love in motion pictures