Aloha - B. S. Rajhans; Malay Film Productions Ltd. (Kuala Lumpur : Malay Film Productions Ltd., 1950)
Di sebuah pulau percutian yang indah iaitu Pulau Hawaii berlangsung sebuah perayaan besar dengan acara tarian, nyanyian dan perlumbaan perahu. Di antara pengunjung pulau tersebut ialah saudagar Magoya dan pembantunya Moku. Mereka berkenalan dengan Makali dan Mariyo yang tinggal di situ dan turut sama menyertai acara yang disediakan. Makali mempunyai seorang anak gadis yang cantik bernama Aloha. Mariyo dan Aloha saling menyintai tetapi saudagar Magoya turut menaruh perasaan terhadap Aloha
Title from title screen
Casts: Mariam, Osman Gumanti, P. Ramlee, Jaafar Wiryo, Magoya, Roseminah, Siti Tanjung Perak, Daeng Idris, Daeng Harris, AR Tompel, S.Shamsuddin
Keywords: Love in motion pictures