Bidasari - Jamil Sulong; Malay Film Productions Ltd. (Kuala Lumpur : Malay Film Productions Ltd., 1965)
Ketika seorang saudagar, anak mudanya dan pembantunya yang bisu berjalan di hutan, mereka berjumpa dengan sampan yang hanyut yang membawa bayi perempuan dan mangkuk berisi ikan emas. Saudagar tersebut menyedari bahawa ia adalah bayi yang luarbiasa kerana ikatan nyawanya dengan ikan emas tersebut, apabila ikan tersebut dikeluarkan dari air, dia akan mati. Saudagar itu membelanya dan menggelarkan bayi tersebut sebagai Bidasari. Beberapa tahun kemudian Bidasari membesar sebagai seorang wanita cantik sementara saudagar tersebut menjadi kaya-raya
Title from title screen
Casts: Jins Shamsuddin, Sarimah, S. Kadarisman, Malik Sutan Muda, Habsah, Saamah, S. Shamsuddin, HM Bosra, M. Rafee, Zahara Ahmad
Keywords: Love in motion pictures