1955 di Malaya - Filem Negara Malaysia (Kuala Lumpur : Malayan Film Unit)
Mengenai kehidupan dan perjuangan Malaya dalam menuntut kemerdekaan pada tahun 1955 iaitu dua tahun sebelum Malaya diisytiharkan merdeka.
Title from title screen.
Keywords: Malaysia -- History; Malaysia -- Politics and government; Malaysia -- Economic conditions